Läser in...

» Kan Elbilar Dra en Husvagn eller Släpvagn? Här är Allt Du Behöver Veta!

Elbilar kan dra både husvagnar och släpvagnar – men bara vissa av bilmodellerna. Det är därför viktigt att du kontrollera om elbilen har dragkrok eller inte innan köpet. Det går nämligen inte att montera dragkrok på alla elbilsmodeller. Dessutom finns flera andra begränsningar, både gällande dragvikt och räckvidd.

Bland elbilar är det vanligaste alternativet idag att dragkrok inte får monteras. Detta då motorerna lätt kan överbelastas. Men det finns flera undantag och på den svenska marknaden är det idag många kunder som efterfrågar elbilar som kan dra både släp och husvagnar.

Som konsument bör du, innan ditt elbilsköp, noga kontrollera förutsättningarna då det skiljer stort bland elbilar gällande exempelvis dragvikten. Dessutom kan elbilens förbrukning öka med upp till 90 %, vilket innebär att laddningsstationerna exempelvis behövs användas betydligt oftare under din campingresa.

Elbilar med dragkrok
Elbilar med dragkrok har stor efterfrågan bland svenskarna. Däremot är utbudet på elbilar med dragkrok till viss del ganska begränsat. Att dra en husvagn (eller släpvagn) ställer tuffare krav på drivlina och batterikapacitet. Det är också viktigt ett elbilen är anpassad för att klara den extra lasten.

Bra att veta: Det är oftast svårt att eftermontera dragkrok på elbilar, som inte har det direkt från fabriken. Detta beror på att batteripaket ofta sitter i vägen för sådan efterhandsmonteringar.

Läs även: 5 tips till dig som tänkt köpa elbil på andrahandsmarknaden
 

Vilka elbilar kan dra husvagnar eller släpvagnar? 

Exempel elbilar:

Tesla Model X med 2 250 kg i dragvikt sticker helt klart ut i mängden, men det finns också flera andra biltillverkare som har elbilar med dragkrokar och höga dragvikter som räcker till för att dra en stor husvagn.

Exempel husvagnar:

En normalstor husvagn väger omkring 1 450-1 600 kg.

Tänk även på att elbilar kan ha en högre totalvikt än motsvarande fossildrivna bilar och att det då kan påverkar hur mycket du får dra.

 

På Klicket.se finns flera olika typer av fordon:

 

Läs även: Köpa husbil eller husvagn - vilket körkort behöver jag?

Läs även: 5 steg: för att Köpa Rätt Husbil eller Husvagn!