Läser in...

» Expertens 6 Bästa Tips - Så gör du En Riktigt Bra Bilannons!Hur gör du en riktigt bra bilannons? Vi delar med oss av våra bästa säljtips från Klicket!
Här är guiden du inte kan vara utan om du ska sälja din nya eller begagnade bil på nätet. Följ våra enkla tips för att få bilen (eller andra fordon: ArbetsmaskinerATV & snöskotrarBilar & TransportbilarBussarBåtarHusbilar & husvagnarHästbilar & hästsläpLastbilarMotorcyklar & mopederSläpfordon) såld snabbare - och till rätt pris!

 

1. Gör en lista med ev. åtgärder som du behöver fixa innan bilen är klar för försäljning

Det är mycket som snurrar i skallen när man ska sälja en bil på egen hand och då underlättar det med en ”att-göra-lista" där allting finns med. Samla ihop alla dokument - så som servicebok, besiktningsprotokoll, kvitton från reparationer, registeringsbevis, osv. Glöm inte extranyckeln och ev. nyckelkort. Lägg inte in annonsen förrän du är helt klar med allt på listan.

 

2. Städa rent - både för dina bilder och inför mötet med köparen

Gör bilen riktigt snygg inför försäljningen. När du ska annonsera bilen på nätet behöver du ta bra bilder och då är det en stor fördel om bilen är städad - både invändigt och utvändigt. Gör en rekond; dammsug invändigt, torka fönsterrutorna och tvätta karossen. Varje detalj kan vara avgörande, så var noggrann! Glöm inte att torka rent inne i motorrummet och bagaget.

Du kan göra det själv om du är kunnig, men i de flesta fall rekommenderar vi att en bilrekondare gör jobbet. Det kostar några tusenlappar, men besparar dig många timmar och bilen blir så oerhört mycket snyggare.

Tänk också på om det är något slitet eller skadat som behöver bytas ut. En ny vindruta kan till exempel göra mycket för helhetsintrycket, jämfört med en gammal och repig.

 

3. Ta bra bilder på bilen eller fordonet du ska sälja

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord – och det stämmer! Annonsbilden är nämligen det allra första som dina potentiella köpare ser. Bra och snygga bilder gör att fler klickar in på just din fordonsannons. Bra ljus, en ren miljö eller bakgrund och att fota ur flera olika vinklar (både invändigt och utvändigt) är bra grundregler! På Klicket ingår uppladdning av 30 bilder i varje annons – så utnyttja den möjligheten. OBS! Missa inte att kontrollera så att bilderna är skarpa!

 

4. Sätt rätt pris - direkt!

Att sätta rätt pris på ditt fordon är A och O för att få det sålt. Ett bra tips är att kika runt på Klicket och se vad andra säljare satt för priser för liknande fordon - då får du en bra känsla för prisläget. Är det viktigt att få ditt fordon sålt snabbt? Tänk då på att du ska sätta ett lägre pris en andra annonsörer. Vill du ta ut ett högre pris bör du med fördel kunna motivera det i annonstexten.

 

5. Skriv en ren och tydlig annonsrubrik

Tydlig och saklig rubrik är bra. Lägg gärna till något unikt med ett eller två ord. T.ex. "Automat" eller "Miljöbil". Vad är särskilt intressant med din bil? I rubriken rekommenderar vi dig att ta med märke, modell, version, och modellår.

 

6. Lägg extra tid på annonstexten

Vad kan en köpare tänkas vilja veta? Skriv ner allt som är intressant, beskriv bilens egenskaper och vad som gör denna model unik - eftersom alla köpare inte har kunskaperna om hur olika bilmodeller skiljer sig åt. Skriver du exempelvis ”lättlastad och rymlig” eller "bränslesnål”, så finns det förmodligen några köpare som värdesätter just de egenskaperna.

Tänk på vad du själv skulle vilja veta om det var du som köpte bilen. Var informativ och tydlig, det lönar sig alltid. Berätta om bilens utrustning, skick, servicehistorik och ev. fel/anmärkningar. Berätta om det följer med sommar- och vinterdäck. Annonser med lite längre annonstexter säljer generellt fordonet fortare än de med kortare annonstext.

Det är också viktigt att vara ärlig. Om du skriver med eventuella fel, brister och skador får du starkare förtroende hos köparen som faktiskt vill ha bilen i dess befintliga skick - dessutom behöver varken du eller köparen bli besvikna efter affären. Gör gärna en stavningskontroll i ett textredigeringsprogram. En rättstavad text ger ett mycket bättre intryck.

 

BONUSTIPS: En skämtsam (och ärlig) annons ökar intresset!

Tveka inte heller att vara rolig, om du har den förmåga. Bil- och fordonsannonser med humor blir oftast extra uppskattade. Här handlar det om, precis som i många andra fall, att sticka ut ifrån mängden.

 

På Klicket.se finns flera olika typer av fordon:

 

Lycka till med försäljningen
önskar
Klicket


 

Psst… Annonsera kostnadsfritt på Klicket!
Från sommaren 2022 kan du som privatperson annonsera ut dina fordon (helt kostnadsfritt!) på Klicket.se. Kontakta oss för mer information.

 

Läs även: 5 tips till dig som tänkt köpa elbil på andrahandsmarknaden

Läs också: Söktips - sök smart bland annonserna på Klicket.se