Läser in...

✅ 6 Saker att Tänka På inför Båtköpet



Sverige är ett av världens båttätaste länder, utifrån flest antal fritidsbåtar per invånare, med över 1 miljon fritidsbåtar. Svenskarna är väldigt båtintresserade och båtlivet räknas idag som en av de största folkrörelserna i Sverige. Över 50 % av landets befolkning färdas med fritidsbåt minst en gång per säsong.
Det kanske är dags att göra dröm till verklighet med en egen båt till sommaren? Friheten att kunna bege sig ut på sjön under de varma sommardagarna är något som många svenskar drömmer om. Men ett båtköp kan kräva mycket kring research, speciellt för dig som är helt ny i båtvärlden. På Klicket finns ett stort utbud av tusentals nya och bra begagnade motorbåtar och segelbåtar i alla prisklasser. Här har vi samlat några tips att tänka på inför båtköpet - 6 saker som du bör ha koll på innan du köper en båt. Vilken är din nästa drömbåt?

 

1. Vad ska du använda båten till?

Börja med att fundera kring varför du vill köpa en båt och hur du tänkt använda den. Ska din nästa båt användas för enklare dagsturer eller vill du kunna övernatta i båten? Hur många personer ska få plats i båten? Vill du ha en motorbåt eller segelbåt? Motorbåtar är oftast både enklare att sköta och köra, än segelbåtar som oftast kräver mer aktivitet ombord. Ta tid på dig och läs på om märken, modeller, motorer, elsystem, osv. Din tid kommer löna sig vid köpet.

 

2. Har du eller behöver du båtplats?

En kostnad som många båtintresserade glömmer bort att räkna med när de ska köpa en båt är kostnaden för båtplatsen. Du behöver ha en plats för båten, både i sjön på sommaren och till förvaringen på vintern. Har du otur, kan det vara lång kötid för att få en båtplats nära dig. Var därför ute i god tid och kolla upp möjligherna med flera olika båtklubbar.

 

3. Undersök båten - både invändigt och utvändigt!

När du ska kika på din nästa båt, bör du ta med dig någon bekant med erfarenhet av båtar. Tillsammans kan ni kontrollera båtens skick både invändigt och utvändigt - ett gott skick är viktigt andrahandsvärdet. Undersök alla skrymslen, testa båtens olika funktioner och provkör båten om möjlighet ges. Flera saker som är värda att kolla upp är exempelvis så att serviceboken finns kvar, att båten är CE-märkt (om den tillverkats 1998 eller senare år) samt att motorn fungerar och inte är större än vad båten faktiskt är godkänd för. Båtar utan CE-märkning har oftast lägre andrahandsvärde. Be säljaren om att du också vill se båten på land, för att kunna avgöra hur den ser ut under vattenlinjen.

Alandia Båtförsäkringar har tagit fram ett bra Besiktningsprotokoll som är lätt att följa. Protokollet har ett antal huvudmoment som i sin tur delats upp i några undermoment. Med hjälp av besiktningsprotokollet kan du och säljaren tillsammans gå igenom alla viktiga punkter och detaljer. Besiktningen blir därmed en del av affären och en trygghet för både säljaren och dig som köpare. Dessutom blir det ett extra bra komplement till Köpekontraktet.

Här laddar du ner Besiktningsprotokollet kostnadsfritt, från Alandia webbplats:

 

4. Gör en tydlig budget för din framtida båt

Att köpa båt är kul, men med båten tillkommer ofta en hel del utgifter som du bör känna till. Gör en enkel och tydlig budget för att säkerställa så att du verkligen har råd att köpa och äga en båt. Bestäm redan innan köpet ditt maxpris och räkna på vad den faktiska månadskostnaden blir med alla olika utgifter. I budgeten bör du räkna med inköpspriset, båttrailer, båtplats, bränsleförbrukning per säsong, årligt underhåll, vinterförvaring, båtförsäkring och ev. finans/lånekostnader.

 

5. När det är dags att köpa båt

Det finns många sätt att köpa en båt. Båten kan köpas som ny eller begagnad av en båthandlare, båtförmedlare eller privatperson. Här på Klicket.se hittar du bl.a. tusentals nya och begagnade motorbåtar och segelbåtar till salu i olika prisklasser. När du köper från företag (av en båthandlare eller båtförmedlare), så gäller konsumentköplagen. Om du däremot köper båten av en privatperson, så är det istället köplagen som gäller - och då är det extra viktigt för dig att du och säljaren skriver ett köpekontrakt i två likalydade kopior.

Köpekontraktet är viktigt (och nödvändigt) när du ska köpa eller sälja en båt
Köpekontraktet är bl.a. ett jurdiskt bevis som kommer att gälla vid en eventuell framtida tvist. Det är tyvärr inte ovanligt att en person köper en båt som senare visar sig vara stöldgods eller är behäftad med fel - och som alltid är det bättre att vara på säkra sidan med tydliga papper och kontrakt.

Här laddar du ner "Köpekontraktet för båtköp av privatperson" kostnadsfritt, enkelt via Konsumentverkets webbplats:

 

6. Ska du tänkt låna eller finansiera till båtköpet?

Kommer du köpa båten kontant eller har du tänkt låna pengar till båtköptet genom finansiering? Om planen är att låna till båtköpet, så kan det vara smart att ansöka om lånelöfte först. Oavsett storlek, årsmodell eller skick på båtskrovet kan bankerna hjälpa dig med att förverkliga dina båtdrömmar. Ifall du är osäker på hur mycket pengar du kan låna så kan du använda någon av bankernas egna lånekalkyler för att se vilken prisklass på båten och vilket finansieringsalternativ som passar dig bäst. Ett båtlån är även en bra idé om du funderar på att köpa en ny eller nyare båt hos en båthandlare eller båtförmedlare - medan ett privatlån passar mer för dig som tittar på att köpa en begagnad båt från en privatperson.

 

Lycka till med ditt båtköp
önskar
Klicket


 

Psst… Annonsera kostnadsfritt på Klicket!
Från sommaren 2022 kan du som privatperson annonsera ut din båt (helt kostnadsfritt!) på Klicket.se. Kontakta oss för mer information.

 

Läs även: 5 tips till dig som tänkt köpa elbil på andrahandsmarknaden

Läs också: Söktips - sök smart bland annonserna på Klicket.se