Läser in...
✅ 15 Enkla Knep som får Din Bil Såld Snabbare – och Till Rätt Pris!

Hur får du bilen eller ett fordon sålt snabbare och till rätt pris? Vi delar med oss av våra bästa erfarenheter och tips!
Här är guiden du helt enkelt inte kan vara utan om du ska sälja ett begagnat fordon på nätet. Våra enkla säljtips hjälper dig att få bilen (eller andra fordonstyper: ArbetsmaskinerATV & snöskotrarBilar & TransportbilarBussarBåtarHusbilar & husvagnarHästbilar & hästsläpLastbilarMotorcyklar & mopederSläpfordon) såld snabbare - och till rätt pris!

 

1. Gör en lista med ev. åtgärder som du behöver fixa innan bilen är klar för försäljning

Det är mycket som snurrar i skallen när man ska sälja en bil på egen hand och då underlättar det med en ”att-göra-lista" där allting finns med. Samla ihop alla dokument - så som servicebok, besiktningsprotokoll, kvitton från reparationer, registeringsbevis, osv. Glöm inte extranyckeln och ev. nyckelkort. Lägg inte in annonsen förrän du är helt klar med allt på listan.

 

2. Städa rent - både för dina bilder och inför mötet med köparen

Gör bilen riktigt snygg inför försäljningen. När du ska annonsera bilen på nätet behöver du ta bra bilder och då är det en stor fördel om bilen är städad - både invändigt och utvändigt. Gör en rekond; dammsug invändigt, torka fönsterrutorna och tvätta karossen. Varje detalj kan vara avgörande, så var noggrann! Glöm inte att torka rent inne i motorrummet och bagaget.

Du kan göra det själv om du är kunnig, men i de flesta fall rekommenderar vi att en bilrekondare gör jobbet. Det kostar några tusenlappar, men besparar dig många timmar och bilen blir så oerhört mycket snyggare.

Tänk också på om det är något slitet eller skadat som behöver bytas ut. En ny vindruta kan till exempel göra mycket för helhetsintrycket, jämfört med en gammal och repig.

 

3. Ta bra bilder på bilen eller fordonet du ska sälja

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord – och det stämmer! Annonsbilden är nämligen det allra första som dina potentiella köpare ser. Bra och snygga bilder gör att fler klickar in på just din fordonsannons. Bra ljus, en ren miljö eller bakgrund och att fota ur flera olika vinklar (både invändigt och utvändigt) är bra grundregler! På Klicket ingår uppladdning av 30 bilder i varje annons – så utnyttja den möjligheten. OBS! Missa inte att kontrollera så att bilderna är skarpa!

 

4. Sätt rätt pris - direkt!

Att sätta rätt pris på ditt fordon är A och O för att få det sålt. Ett bra tips är att kika runt på Klicket och se vad andra säljare satt för priser för liknande fordon - då får du en bra känsla för prisläget. Är det viktigt att få ditt fordon sålt snabbt? Tänk då på att du ska sätta ett lägre pris en andra annonsörer. Vill du ta ut ett högre pris bör du med fördel kunna motivera det i annonstexten.

 

5. Skriv en ren och tydlig annonsrubrik

Tydlig och saklig rubrik är bra. Lägg gärna till något unikt med ett eller två ord. T.ex. "Automat" eller "Miljöbil". Vad är särskilt intressant med din bil? I rubriken rekommenderar vi dig att ta med märke, modell, version, och modellår.

 

6. Lägg extra tid på annonstexten

Vad kan en köpare tänkas vilja veta? Skriv ner allt som är intressant, beskriv bilens egenskaper och vad som gör denna model unik - eftersom alla köpare inte har kunskaperna om hur olika bilmodeller skiljer sig åt. Skriver du exempelvis ”lättlastad och rymlig” eller "bränslesnål”, så finns det förmodligen några köpare som värdesätter just de egenskaperna.

Tänk på vad du själv skulle vilja veta om det var du som köpte bilen. Var informativ och tydlig, det lönar sig alltid. Berätta om bilens utrustning, skick, servicehistorik och ev. fel/anmärkningar. Berätta om det följer med sommar- och vinterdäck. Annonser med lite längre annonstexter säljer generellt fordonet fortare än de med kortare annonstext.

Det är också viktigt att vara ärlig. Om du skriver med eventuella fel, brister och skador får du starkare förtroende hos köparen som faktiskt vill ha bilen i dess befintliga skick - dessutom behöver varken du eller köparen bli besvikna efter affären. Gör gärna en stavningskontroll i ett textredigeringsprogram. En rättstavad text ger ett mycket bättre intryck.

BONUS: En skämtsam (och ärlig) annons ökar intresset!
Tveka inte heller att vara rolig, om du har den förmåga. Bil- och fordonsannonser med humor blir oftast extra uppskattade. Här handlar det om, precis som i många andra fall, att sticka ut ifrån mängden.

 

7. Svara snabbt på frågor som du får via telefon, mail och sms.

När annonsen är publicerad, är det bra om du är tillgänglig när köpare hör av sig och kan svara på eventuella frågor som dyker upp. Var kontaktbar på alla tre sätt - vissa köpare föredrar telefon, andra e-post eller sms.

Var en aktiv och trevlig säljare till alla potentiella köpare - är du inte snabb nog finns alltid risken att intresset ökar för någon annans annons.

OBS! Prutmån är bra (vilket du kan läsa mer om i punkt 9), men rena skambud - där ditt pris kanske halveras, behöver du inte lägga någon energi att svara på.

 

8. Se feedback positivt - och ta lärdom!

Kanske missat nåt i annonsen? Ta emot feedback från de potentiella köparna som kontaktat dig. Frågar flera köpare efter samma sak? Då är det smart att uppdatera  annonsen med rätt info. Att ändra pris och uppdatera informationen i din annons på Klicket är självklart helt gratis.

 

9. Låt köparen pruta - ha alltid en prutmarginal

Tänk på att många köpare vill pruta. För vissa köpare är det vansinnigt roligt att pruta, så sänk priset några tusenlappar i utbyte mot ”en snabb och smidig affär” så får du bilen såld snabbare.

Låt dock inte köparen pruta allt för mycket (speciellt om annonsen är färsk), då kan det vara smartare att ha lite is i magen och hoppas att det är fler som blir intresserade.

Alltså: se alltid till att ha en prutmarginal på ditt fordon och ”ditt sista slutpris”. Låt köparen pruta, men ge alltid ett lite högre motbud (läs mer i punkt 10 nedan). Om du inte har bråttom - kan du naturligtvis avvakta med att sälja bilen tills att du får det pris du begärt.

 

10. Skapa ”Win-win” för alla parter

Ett annat välkänt säljknep, är att aldrig acceptera köparens bud direkt. Om du gör det, känner sig köparen ofta besviken på sitt eget bud, blir missnöjd med affären och tänker att man borde begärt mer i rabatt. Gör istället så att både köparen och du som säljare blir nöjda - detta genom att ”mötas prismässigt”. Om köparen exempelvis vill ha 5 000 kr i rabatt, säger du att det är lite för mycket - men om köparen kan acceptera 3 500 kr i rabatt så blir det affär. Då känner köparen sig mer nöjd med köpet, då priset inte kunde pressa mer, samtidigt som du som säljare får fordonet sålt. Vi kallar det ”Win-win” för alla parter!

 

11. Var alltid ärlig - det lönar sig i längden

Tänk också på att du som säljare är skyldig att lämna ärliga uppgifter till köparen. Om du ”mörkar” ett eller flera allvarliga fel (som du känner till) - kan köparen stämma dig, begära skadestånd eller häva köpet. En bil eller ett fordon som sålts ”i befintligt skick” kan därför vara direkt felaktig enligt köplagens felbestämmelser.

Som säljare bör du uppmuntra köparen att själv undersöka fordonet, eftersom köparen har en undersökningsplikt.

 

12. Visa all dokumentation

Var seriös från start, vilket underlättar hela försäljningsprocessen för dig. Leta rätt på så många viktiga protokoll, fakturor och andra papper som möjligt som understryker att bilen/fordonet verkligen sköts enligt konstens alla regler. En dokumentation från en rostskyddsbehandling eller en hjuljustering är exempelvis en värdehandling i detta sammanhang.

Glöm inte heller att ha stenkoll på registreringsbeviset i pappersform - vilket både gäller den gula och den blåa delen.

 

13. När ni är överrens - skriv alltid kontraktet i två exemplar!

När ni kommit överens om affären, skriv alltid kontraktet i två exakta exemplar. Ett till köparen och en till säljaren.

TIPS! Det är en trygghet för både säljare och köpare att använda Konsumentverkets köpekontrakt vid försäljning av fordon mellan privatpersoner, t.ex. "Köpekontrakt för köp av personbil mellan privatpersoner".

Här laddar du ner Köpekontrakten kostnadsfritt, som kommer från Konsumentverkets webbplats:

 

14. Håll 100 % koll på pengarna - de måste vara på ditt konto innan ägarbytet!

Acceptera aldrig någon avbetalning på bilen - betalning ska se direkt och vid kontraktsskrivandet. Betalning med kontanter eller banköverföring via nätet är inte heller att rekommendera. Kontanter kan vara svarta eller tvättade pengar och banköverföringen kan dras tillbaka - även om du ”fått se bevis på betalningen”. Undvik alltid utländska checkar. Ta emot betalning via Swish (med hjälp av BankID) eller direkt överföring. Du MÅSTE se pengarna inne på ditt konto INNAN du gör ägarbytet.

Vad är Swish?
Swish är en betaltjänst som gör att du både kan skicka pengar och ta emot pengar från ditt bankkonto via mobiltelefonen. För att kunna ”swisha” pengar behöver både du och den som ska ta emot pengarna vara anslutna till Swish (vilket ca 80 % av Sveriges befolkning är).

Mobilappen Swish är alltså ett mycket bättre och säkrare betalsätt vid fordonsförsäljning – då pengarna överförs direkt mellan parterna och inte heller kan dras tillbaka. Swish har en övre betalningsgräns på 150 000 kr. Kostar bilen eller fordonet mer än så kan du självklart göra upp affären direkt på ett bankkontor eller med en så kallad postväxel (som köparen kan få hjälp med att ta fram, innan köpet, genom sin bank).

 

15. Ägarbytet och Registreringsbeviset

Ägarbytet ska undertecknas i registreringsbeviset av både köparen och säljaren, registreringsbeviset som ska självklart vara det senast utfärdade och vara i originalskick. Efter signering är det den gula delen (finns även en blå del) av registreringsbeviset som omgående ska skickas in till Transportstyrelsen.

Du kan också göra ägarbytet i Transportstyrelsens app. Tänk också på att det alltid är du som säljare som har ansvar för att ägarbeviset skickas in.

 

Lycka till med försäljningen!
önskar
Klicket

 

Läs även: Expertens 6 bästa tips - så gör du en riktigt bra bilannons!

Läs också: 6 enkla fototips inför bil eller fordonsförsäljningen

 

Vad vill du sälja?
Psst… 
Annonsera kostnadsfritt på Klicket! Från sommaren 2022 kan du som privatperson annonsera ut dina fordon (helt kostnadsfritt!) på Klicket.se. Kontakta oss för mer information.

Klicket använder cookies för att göra din användarupplevelse så bra som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.
Laddar...