Läser in...

» 11 Enkla Saker att Kontrollera inför Besiktningen

Inför besiktningen finns det alltid en lite oro för hur ens bil eller fordon ska bli bedömt, och om den kommer gå igenom besktningen med godkänt resultat eller ej.
Här är några enkla råd på saker som man själv kan kontrollera innan besiktningen, för att minska risken för en efterkontroll eller ett kostnadsbelagt återbesök.

 

Egna kontroller som du kan göra innan du kontrollbesiktigar din bil eller andra fordonstyper:

 1. Kontrollera all utvändig belysning (kolla så att hel- och halvljus, reg.skyltbelysningen, blinkers och sidomarkeringslyktor lyser och inte är blekta. På husvagnen eller släpfordon ska sidomarkeringsljus och reflexer vara orangefärgade.).
 2. Kontrollera registrerade uppgifter t.ex. Kopplingsanordningen.
 3. Om Kopplingsanordning finns: kontrollera kulhandsken (funktion och kärvhet), säkerhetsvajer och spärrfuktion i parkeringsbromsspak.
 4. Se till att varningstriangel finns.
 5. Dra ut och klicka i samtliga säkerhetsbälten.
 6. Kontrollera så ev. varningslampor inte lyser på instrumentpanelen.
 7. Tuta för att testa signalhornet.
 8. Kör igång vindrutetorkarna (kontrollera både funktion och rengörinseffekt). Har torkarna dålig effekt, byt direkt!
 9. Se så att vindruta är hel (sprickor/stenskott i förarens siktfält godkänns inte)
 10. Kontrollera samtliga däck (leta efter slitage, eventuella torksprickor eller andra skador)
 11. Lyssna och kika efter andra missljud eller fel, t.ex. trasig ljuddämpare, oljeläckage, osv.

Vi rekommenderar också, om möjligheten finns, att boka in ditt fordon på ett verkstadsbesök innan besiktningen, så bl.a. bromsarna och ljus kan kontrolleras och ev. justeras. 

 

Besiktningsperioder

Släpfordon med totalvikt upp till 3,5 ton
Den första besiktningen ska ske senast fyra år efter den månad som släpfordonet togs i bruk (det ser du på registreringsbeviset). Nästa besiktning ska ske senast två år efter föregående fullständiga besiktning.

Fordon med en totalvikt upp till 3,5 ton
Nya fordon med en totalvikt på högst 3,5 ton ska besiktas första gången efter tre år och andra gången efter fem år. Därefter ska de besiktas varje år. Utgångspunkten för den första besiktningen är det datum när fordonet togs i bruk (det ser du på registreringsbeviset). Det är den sista siffran i registreringsnumret som avgör besiktningsperioden. Om ditt fordon inte genomgår en fullständig kontrollbesiktning inom sin besiktningsperiod beläggs det med körförbud automatiskt.

Fordon med en totalvikt över 3,5 ton
För fordon över 3,5 ton ska den första besiktningen ske senast den tolfte månaden efter det att fordonet togs i bruk (det ser du på registreringsbeviset). Nästa besiktning ska ske senast den tolfte månaden efter föregående fullständiga besiktning.

 

Lycka till med beskiktningen
önskar
Klicket

 

Läs även: Expertens 6 bästa tips - så gör du en riktigt bra bilannons!

Läs också: 6 enkla fototips inför bil eller fordonsförsäljningen